FLEVOLAND - Defensie heeft meer ruimte nodig om klaar te staan voor dreiging nu en in de toekomst. In de afgelopen maanden heeft Defensie in het kader van het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD) onderzocht welke locaties de voorkeur hebben voor bepaalde Defensie-onderdelen. Flevoland blijft in beeld voor onder andere een kazerne en grootschalige munitieopslag.


Dinsdagavond heeft staatssecretaris G. Tuinman de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van het NPRD. Hierin is aangegeven welke locaties kansrijk zijn en verder worden onderzocht en welke locaties niet kansrijk zijn en niet meer worden onderzocht. Flevoland blijft in beeld voor een kazerne, grootschalige munitieopslag, een springoefenterrein, routes voor drones, een helikopter-laagvlieggebied en jachtvliegtuigen. Daarnaast is ook een locatie in Lemmer tegen de grens met de gemeente Noordoostpolder in beeld voor een munitieopslag voor Snel Inzetbare Capaciteit (SIC).

Kazerne: een economische impuls voor de regio

Ermelo en Stroe blijven voor Defensiedoeleinden in gebruik en er wordt bekeken of de activiteiten hier geïntensiveerd kunnen worden. Daarnaast blijft ruimte nodig in Flevoland voor een kazerne voor het concentreren en versterken van ondersteunende eenheden. Hiervoor zijn twee locaties in Zeewolde, aan de Spiekweg en Oosterwold, kansrijk. Deze locaties worden verder onderzocht. De provincie staat positief tegenover de komst van een kazerne vanwege de arbeidsplekken die dit oplevert en de daarmee samenhangende economische impuls voor de regio. Daarbij roept Flevoland het Rijk op zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de definitieve locatie en de beoogde planning voor realisatie, zodat er voor bewoners en perceeleigenaren een einde komt aan een periode van onzekerheid.

Grootschalige munitieopslag geen meerwaarde

Een locatie nabij Biddinghuizen, langs de N305, is in beeld voor grootschalige munitieopslag. Ook al onderschrijft Flevoland de noodzaak van een goed functionerende Defensie, de provincie ziet hierbij geen meerwaarde voor het gebied.

Explosieven oefenterrein onbespreekbaar

De komst van een terrein voor oefenen en trainen met explosieven in het buitengebied van gemeente Lelystad is wat Flevoland betreft onbespreekbaar. Het legt een onaanvaardbaar groot beslag op ruimte midden in het landelijke gebied met hoogwaardige agrarische productiegronden. Ook de ligging nabij de luchthaven Lelystad baart zorgen. De luchthaven en de openstelling ervan voor groothandelsverkeer zijn van groot belang voor de economische ontwikkeling van Flevoland.

Drones, helikopters en jachtvliegtuigen

Naast de hierboven genoemde locaties onderzoekt Defensie ook routes voor drones: de rechtstreekse route naar Marknesse en de rechtstreekse route over Flevoland van Den Helder naar Deelen. Ook bekijkt Defensie de mogelijkheden voor een helikopter-laagvlieggebied boven het Ketelmeer en omgeving. Luchthaven Lelystad is nog in beeld voor de jachtvliegtuigen, evenals een aantal andere locaties in Nederland. Naar verwachting komt hier landelijk begin december meer duidelijkheid over. Wat Flevoland betreft mogen de eventuele komst van jachtvliegtuigen en de routes voor drones de opening van de luchthaven voor groothandelsverkeer niet in de weg staan.

Het vervolgtraject

Het Rijk wil in het voorjaar van 2025 de uiteindelijke locatiekeuze maken. Bij deze keuze voor de zogenoemde voorkeursalternatieven, zal het kabinet op verschillende dingen letten. Zo bekijkt het kabinet wat het betekent als verschillende Defensieonderdelen worden geclusterd. Daarnaast is er oog voor de overige opgaven die wellicht in een gebied gerealiseerd moeten worden zoals woningbouw. In de belangenafweging neemt het kabinet bovendien, naast de uitkomsten van de Milieu Effect Rapportage (MER) en de geschiktheid voor Defensiedoeleinden, ook het bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak mee.