De Polderpioniers van kunstenaar Kees Jansen symboliseert de ontstaansgeschiedenis van Dronten en werd in 1977 aan De Noord geplaatst als eerbetoon aan de eerste inwoners die hebben geholpen aan de opbouw van de gemeente. Het beeldhouwwerk is geplaatst ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van Jan Griede, de eerste gemeentesecretaris van Dronten.
Vanwege de nieuwbouw van een appartementencomplex en het verkeersproject aan De Helling en De Noord moest het bronzen kunstwerk De Polderpioniers tijdelijk worden opgeslagen. Na afronding van de werkzaamheden zou het beeld worden teruggeplaatst.
Op basis van de uitkomsten van een peiling in de lokale media is het beeld in mei 2020 geplaatst voor het appartementencomplex aan het Heuvelpark. In de peiling gaf 56% van de 173 respondenten daar hun voorkeur aan, terwijl 25% De Noord als voorkeurslocatie had opgegeven in de buurt van oorspronkelijke locatie.
Omdat bewoners aan De Noord niet bekend waren met deze peiling of de waarde die daaraan werd gegeven hebben zij in oktober 2020 een petitie aangeboden aan het college met het verzoek om De Polderpioniers te herplaatsen aan De Noord.
Het college is naar aanleiding van de petitie in overleg gegaan met de initiatiefnemer van het beeldhouwwerk, oud-gemeentesecretaris Jan Griede en met de kunstenaar Kees Jansen. Beiden vinden het een goed idee om De Polderpioniers te verplaatsen naar De Noord nabij kruispunt met de Dukdalf waarbij de sokkel van het beeld evenwijdig wordt geplaatst met het nieuw aangelegde voetpad. Ook de heer Frits Schmidt, historicus uit Dronten betrokken bij Geschiedschrijving Dronten is voorstander van verplaatsing van het beeldhouwwerk naar De Noord.
Wethouder Irene Korting: ‘Dat is voor het college een heldere uitkomst. Het is belangrijk dat we onze historie koesteren en dat een kunstwerk als De Polderpioniers breed toegankelijk is voor iedereen. De locatie langs het nieuwe voetpad aan De Noord geeft inwoners en bezoekers de ruimte om stil te staan bij dit kunstwerk dat een eerbetoon is aan de mensen die onze samenleving vanuit het niets hebben opgebouwd.’